Kış lastiği hakkında bilinmesi gerekenler

 

kış-lastiği-hakkında-bilinmesi-gerekenler

İnsanoğlunun tekeri bulduğu günden sonra teknoloji daha hızlı gelişmeye başladı. Tekerin Kendisi de yerinde saymadı tabi ki. Ford un ürettiği ilk arabadan bu yana aracın daha güvenli ve konforlu olması konusunda uzun araştırmalar yapıldı. Bu araştırmaların hatırı sayılır bir bölümünü de doğal olarak aracın asfalt ile tek teması olan lastikler üzerine yapıldı.

Göz kamaştıran bir hızla ilerleyen otomotiv sektörü gün geçmiyor ki daha hızlı ve çekici arabalar üretmesin. Hız bir aracın ilk göze çarpan faktörü olsa da, hızlı bir arabayı durdurmak hepsinden daha çok önem taşıyor ve burada sahnelere oto lastikleri çıkıyor. Özellikle zorlu arazi şartlarında ve kış aylarında sürücülerin daha çok tercih ettiği kış lastiği ilk üretildiği günden beri araçların değişmez ihtiyacı olmuştur. Bu ihtiyaç biraz mali külfet getirdiğinden öncelikle lastiği biraz olsun tanımak gerekir. Kısa cümlelerle anlatmak gerekirse lastiğin bölümlerini şöyle sıralayabiliriz.

Sırt; lastiğin yol ve aracı bağlayan kısmıdır ve en çok önem verilen bölümüdür. Üzerindeki girinti ve çıkıntı şekilleri ile her daim yolda kalmanızı ve güvenle yolculuk yapmanızı sağlar. Özellikle kış lastiği sırt olarak diğerlerinden daha derin ve geniş sırt desenlerine sahiptir. Topuk; jantımıza lastiğin tutunduğu bölümdür. Çiviler; Tüm lastik çeşitlerinde bulunmaz, adından da anlayabileceğimiz gibi kış lastiği sırt bölümünde sivri çıkıntılar şeklinde bulunup buza ve kara saplanarak tutuş sağlayan bölümdür. Astar: Lastiğin iç yüzünü tamamen kaplayan ince kauçuk bir örtü olarak tanımlaya biliriz. Lastiğin içinde bulunan hava basıncının düşmesini engeller. Omuz; Sırt ile yanağın arasında kalan bölümdür. Yanak; lastik hakkında tüm bilgilerin bulunduğu yan kısımdır. Esneklik ve dayanıklılık kabiliyeti ile sürüş rahatlığı sağlar. Damak teli; jant boyunca daire çizip lastiğin janta tutunmasını sağlayan kısımdır. Ceyfır; damak teli ile jant arasında kalan ve birbirini aşındırmasını önleyen kısımdır. Karkas kısım; Lastiğin iki tarafındaki damak telleri arasını örerek birbirine kenetleyen bölümdür. Kord bezinden üretilmiştir lifleri ile yükü taşır ve lastiğin bütünlüğünü sağlar. Kuşak; en dış katman olan sırt şekillerinin altında dar bölümler halinde bulunan kısımdır. Aynı zamanda karkas kısmı da baskı altında tutar. İyi bir kış lastiği seçimi yapabilmek için bir üretici kadar olmasa bile iyi bir sürücü kadar bilgiye sahip olmak gerekir. Lastik üretimi ve satışı konusunda hizmet veren firmalarda sizlerin sorularını cevaplayabilecek uzmanlardan alacağınız yardımlarla, kendinizi yormadan kış lastikleri hakkında fikir sahibi olup gönül rahatlığı ile alış verişinizi yapabilirsiniz.