Alüminyum Jantlar ile Çelik Jantların Farkları

Doğru jant seçimi, hem sürüş güvenliği hem de konfor açısından büyük önem taşıyor. Aracın jantları, süspansiyon üzerinde direkt etkiye sahip. Örnek olarak; jantların olması gerekenden daha büyük olarak seçilmesi, süspansiyonun sertleşmesi ile sonuçlanabiliyor. Toyota, bu sebeple araca uygun jantın seçilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber jant seçenekleri de çeşitleniyor. En çok öne çıkanlar ise çelik ve alüminyum alaşımlı jantlar. Alaşım jantlar, alüminyum jantlar olarak da biliniyor. Çelik jantlar gibi alüminyum alaşımlı jantların da avantajlı ve dezavantajlı noktaları bulunuyor. Toyota, bu iki jant türünün fiyat, tasarım ve dayanıklılık açısından belirgin farklara sahip olduğunu belirtiyor ve farklarını anlatıyor.

Alüminyum Jantlar Hangi Özelliklere Sahip?

Alüminyum jantlar olarak bilinen alüminyum alaşımlı jantlar , performansa önem veren sürücüler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Alüminyum jantlar ; alüminyum, nikel, magnezyum gibi bir dizi hafif metalin bir araya getirilmesi ile oluşturulmaktadır. Fakat magnezyum yüksek fiyata sahip olduğundan Türkiye’de çok fazla kullanılmamaktadır. Alüminyum alaşımlı jantlar , genel olarak %90 alüminyum %10 silisyumdan üretilmektedir. Çelik jantlar , daha koyu renkli olduğundan alüminyum jantlar , genel olarak parlak yapıları ve estetik tasarımları ile göze çarpmaktadır.

Alüminyum Jantlar – Avantaj ve Dezavantajları

Hafif metallerden üretilen alüminyum jantlar , aracın ağırlığının azalmasını sağlayarak; yakıt tüketimini düşürmektedir. Delikli yapıya sahip olan alüminyum alaşımlı jantlar , frenleme sırasında ısıyı hızlı bir şekilde dağıtmakta; böylece fren balataları daha uzun süre kullanılabilmektedir. Alüminyum jantlar , kolay iişlenebilir metallerden yapıldığından model çeşitliliğine sahiptir. Alaşım jantlar , direksiyon hâkimiyetini arttırmaktadır ve paslannaya karşı dirençlidir. Alüminyum jantların dezavantajı ise daha dayanıksız bir yapıya sahip olmalarıdır. Darbeler sırasında kırılmaya eğilimli olan alüminyum jantlar , lastikleri parçalayabilmektedir.

Çelik Jantlar Hangi Özelliklere Sahip?

Presleme ve kaynaklama yöntemi ile üretimi gerçekleştirilen çelik jantlar , sac jantlar olarak da biliniyor. Türkiye’de alüminyum jantlar için sıkça çelik jant tabiri kullanılsa da iki tür, görünüm açısından da ayrılıyor. Çelik jantlar , alüminyum olanların aksine siyah ve mat bir görüntüye sahip. Bu görünümden memnun kalmayan sürücüler,  plastik kapaklar ile janta daha estetik bir görünüm kazandırıyor. Çelik jantlar , genel olarak lüks olmayan binek araçlarda orijinal ekipman olarak bulunuyor.

Çelik Jantlar – Avantaj ve Dezavantajları

Çelik jantlar alaşım jantlara göre daha uygun fiyatlıdır ve sert bir darbe karşısında kırılmaktan ziyade bükülmeye meyillidir. Bu avantajlarının yanında çelik jantların birçok olumsuz özelliği bulunmaktadır. Kapalı yapıya sahip olan çelik jantlar , tekerlek içerisindeki hava akımını azaltarak fren balatalarının soğuma süresini uzatabilmektedir. Bu da fren sisteminin çabuk yıpranmasına neden olmaktadır. Alüminyum jantlar çelik jantlara göre daha hafiftir. Çelik jantlar ağır yapıları ile daha çok yakıt tüketimine neden olurlar. Buna ek olarak çelik jantların ağır yapısı, süspansiyonların daha hızlı yıpranmasına da sebep olmaktadır.